marți, 28 aprilie 2015

Eclere cu crema de vanilie si mascarpone


Ingrediente :
4 oua
140 gr.faina (tip pt. prajituri ) si un praf de sare
100 gr.unt
125 ml.lapte

Crema :
500 ml lapte
3 galbenusuri
5 linguri zahar
10 gr.gelatina
esenta vanilie sau o pastaie de vanilie
250 gr. mascarpone
100 gr.zahar pudra vanilat

Glazura :
160 gr. ciocolata neagra 75%
70 gr.zahar
70 ml. apa

Se pun intr-un vas ,la foc potrivit, laptele si untul - cand incep sa fiarba se adauga faina
dintr-o singura miscare, se da focul la minimum si se amesteca bine pana absoarbe tot lichidul. Amestecati 1-2 minute (maximum).


Se lasa sa se raceasca aprox. 20 minute (sau puneti vasul in apa rece daca va grabiti) , dupa care incepeti sa incorporati ouale unul cate unul .Mixati bine dupa fiecare ou ( aprox.3 min.) .La final aluatul trebuie sa curga usor de pe paleta mixerului.


Puneti hartie de copt in tava.
Preancalziti cuptorul la 200 de grade..
Puneti coca intr-un sac-a-poche sau o punga. Eclerele le puteti face cat de lungi doriti (ex. 4 cm.) .Lasati spatiu de 1 cm. intre eclere (pentru a evita lipirea atunci cand vor creste).
Le coaceti timp de 20 de min. in cuptorul preancalzit la 210 grade C, dupa care se mai lasa inca 10 min.la 180 de grade.


Nu deschideti cuptorul in timpul coacerii pentru ca nu vor mai creste.





Branza mascarpone se mixeaza cu zaharul pudra vanilat la temperatura camerei (cateva minute)
Crema se face in maximum 15 min. la bain marie.
Se bat 3 galbenusuri cu 5 linguri de zahar timp de 4 min. Incalziti putin laptele, adaugati si vanilia ( sau pastaia de vanilie) si il turnati peste galbenusiri, mixati de 2 ori si apoi puneti compozitia in oala la bain marie  - tineti in jur de 12 min. -amestecand compozitia.(atentie - la bain marie vasul sa nu fie in contact cu apa)


Puneti geletina la hidratat in 40 ml apa - lasati 5 min.
Gelatina se dizolva in crema de oua (care nu trebuie sa fie fierbinte- cam la 5 min.dupa ce ati luat-o de pe foc). Lasati sa se racesca dupa cere adaugati branza mascarpone pe care ati mixat-o in prealabil cu zaharul. Dati aprox. 1 ora la figider si apoi cand este inchegata umpleti eclerele .

Glazura :
Dizolvati zaharul in apa la foc mic, adaugati si ciocolata -bucatele, amestecati pana se topeste.
Decorati eclerele cu glazura de ciocolata (cat este calduta).

Dace preferati crema clasica de vanilie cu amidon - mixati galbenusurile cu zaharul si amidonul cateva minute iar apoi turnati laptele. Puneti vasul pe foc si amestecati continuu pana se incheaga. Dupa ce se raceste incorporati si crema mascarponne.

Pentru  a obtine niste coji perfecte pentru eclere trebuie sa folositi faina de calitate si sa respectati temperatura de coacere = 210 grade C - timp de 20 min.si 10 min.la 180 de grade.







vineri, 24 aprilie 2015

Prajitura cu mere,crema de zahar ars si migdale



Este o prajitura usor de facut, insiropata, racoritoare, bucatile de mere au o textura ferma, blatul se poate face cu migdale macinate (e foarte bun) sau doar cu 4-5 linguri de faina (am incercat ambele variante)

Ingrediente
3 mere mari
650 ml.lapte
3 oua
100 gr.zahar

Blatul contine
4 oua la temperatura camerei
4 linguri migdale macinte
5 linguri zahar
1 lingura faina
1 lingurita praf de copt
esenta vanlie

120 zahar pentru caramelizat

Pentru ornat
200 ml.smantana lichida pentru frisca (30% fat)
40 gr.zahar pudra vanilat

Se preancalzeste cuptorul la 180 de grade.
Dimensiuni tava 24 x26 cm ,( eu am folosit tava rotunda D =28 cm).
Merele se curata si se taie cubulete.Se topeste zaarul ( 120 de grame) in tava in care faceti prajitura, se pune la foc mic sa nu se arda, pana devine auriu-maroniu ( nu am amestecat cu lingura de la inceput ci doar am miscat des tava deasupra focului, cand a devenit aproape lichid am amestecat cu lingura)




Se pun merele peste si se introduce tava in cuptor pentru aprox. 8 minute.
In acest timp se incalzeste laptele intr-o oala. Se bat intr-un vas 3 oua cu 100 grame de zahar cateva minute si apoi se adauga laptele cald ( nu fierbinte) mixati de cateva ori si turnati peste mere, se lasa in jur de 25 de miunte la cuptor sa se inchege , timp in care faceti blatul.




Se separa 4 oua , galbenusurile se bat cu 2 linguri de ulei si 2 linguri da zahar 4-5 min. pana isi schimba culoarea si isi tripleaza volumul . Albusurile se bat spuma cu un praf de sare (pana cand sta pe paleta) dupa care se adauga zahar treptat (3 linguri) . Mixati 3-4 min. dupa fiecare lingura de zahar .
Cerneti faina (amestecata cu praful de copt ) si jumatate din migdalele macinate peste galbenusuri - amestecati cu grija . Se aduga albusul (in reprize de 2-3 linguri) cu miscari sus-jos , apoi adaugati prin cernere si restul de migdale macinate (sau faina - functie de ce ati folosit).



Se toarna aluatul peste crema de zahar ars si se mai lasa la cuptor pentru 30 de minute.Cand e gata se lasa cateva mintute sa se racoreasca apoi se intoarce (upsidedown) pe o tava sau platou.
Smantana lichida trebuie sa fie foarte rece inainte sa o bateti, precum si vasul si telul folosite la frisca ( le tin 10 min la frigider) . Se bate cateva minute ,apoi adaugati zaharul pudra (aveti grija sa nu bateti prea mult fiindca se poate transforma in unt).








luni, 20 aprilie 2015

Prajitura cu ananas si crema de branza cu iaurt


Ingrediente
1 cutie ananas rondele si 170 ml sirop
100 gr stafide
250 gr. iaurt grecesc cu fructe grasc ( de coacaze)
250 gr. urda sau ricotta
100 gr.smantana fermentata
3 linguri pudding vanilie (30 gr.amidon)
1 lingura faina
3 oua
100 gr.zahar
50 gr.unt

Blatul e format din
4 oua la temperatura camerei
4 linguri de faina
5 linguri de zahar
2 linguri ulei de masline
1 plic nescafe 3 in1
1 lingurita praf de copt

Se hidrateaza stafidele in apa calda timp de 10 min.,apoi se storc si se pune peste esenta de rom.
Se unge cu un strat generos de unt tava si se pun rondelele de ananas, in golul acestora se pun stafide.
Preancalziti cuptorul la 180 de grade.









Crema de branza se face astfel

Se bat 3 oua impreuna cu 100 gr,zahar timp de 3- 5 minute, cerneti lingura de faina peste si amestecati.
In alt vas mixati urda impreuna cu untul, amidonul, iaurtul (scurs de zer)  si smantana timp de 2-3 minute, dupa care adaugati compozitia de oua, o incorporati usor cu o paleta, adaugati in compozitie si restul de stafide.




 










Se pune crema de branza peste ananas si se introduce in cuptor sa se inchege pentru 17-20 de minute la 180 de grade, timp in care faceti blatul.






Separati ouale, intai se bat galbenusurile cu 2 linguri de zahar si 2 de ulei, aprox.4 sau 5 min.,pana devin ca o maioneza. Apoi bateti albusurile cu un praf de sare, cand incepe sa se intareasca si sta pe paleta adaugati cele 3 linguri de zahar, treptat cate o lingura, mixati aprox 4 min.dupa fiecare - pana devine o bezea ferma. Se cern 2 linguri faina amestecata cu praful de copt peste galbenusuri, amestecati usor cu o lingura, puneti si plicul de nescafe, se adauga in reprize albusul si se incorporeaza cu miscari usoare ,sus - jos, se cerne si restul de faina si se omogenizeaza cu grija.
Se toarna aluatul peste crema de branza si se mai lasa 25-30 de minute in cuptor la 180 de grade.
Cand e gata se lasa 15 min. sa se racoreasca apoi se pune siropul de la ananas peste blat. Se intoarce pe un platou.




 
 





sâmbătă, 18 aprilie 2015

Budinca din paste si branza



INGREDIENTE
300 gr.paste vermicelli
400 gr. branza dulce sau putin sarata
6 oua
8 linguri zahar (170 gr. zahar)
200 ml lapte
70 gr. unt
100 gr. stafide
esenta vanilie


Stafidele se tin in apa calda 10-15 min. pt. hidratare apoi se scurg bine . Se rade branza . Se pun pastele in apa fiarta si se lasa 4 min. apoi se scurg.


Se pun pastele intr-un vas mare peste care se adauga laptele rece, untul moale ,branza si stafidele..

Se separa 5 oua , galbenusurile se bat cu 3 linguri de zahar 4-5 min. pana isi schimba culoarea si isi tripleaza volumul . Albusurile se bat spuma cu un praf de sare (pana cand sta pe paleta) dupa care se aduga zahar treptat (5 linguri ) . Mixati 3-4 minute dupa fiecare lingura de zahar . Galbenusurile se adauga peste compozitia de paste , apoi se adauga albusurile amestecand usor in compozitie .

 

In tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei sau unt se toarna compozitia si se pune deasupra un ou batut si bucatele unt din loc in loc (15 gr.) . Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 grade si se lasa 40 minute .
  Se poate folosi orice tip de branza mai grasa .
dimensiune tava - 24x26cm
 sau D=28cm (tava rotunda)

vineri, 17 aprilie 2015

Cornulete fragede


300 gr.faina
100 gr.unt
90-100ml. smantana lichida 30% grasime
1 lingurita praf de copt si un praf de sare 
Umplutura = 250 gr. rahat (sau gem), 2 linguri arahide macinate sau nuca  
Se amesteca praful de copt cu faina si sarea, se taie untul rece in cubulete si se amesteca cu varful degetelor cateva minute, in aluatul sfaramicios pun smantana, amestec 3 minute, daca mai e nevoie de lichid mai adaugati 1-2 linguri de smantana (depinde cat absoarbe faina) iar cand arata ca o coca nelipicioasa dar moale se pune ln folie si se tine la frigider 30 -40 minute sau 15 min.la congelator.
 
Apoi se imparte coca in 4 sau 5 bucati pe care le intindem pe rand, facem un patrat din care se taie triunghiuri medii (dupa preferinta) puneti compozitia la baza si rulati spre varf, le puteti rostogoli prin arahide sau nuca macinata. 

Le puneti in tava aragazului in cuptorul incins la 180 de grade, sunt gata in apoximativ 20 de minute.(in functie de cuptor).
Dupa ce se racesc pudram cu zahar. 
Este un desert clasic si foarte usor de preparat ( in jur de 60 de min.) sunt foarte fragede si nu e nevoie de untura pentru a iesi astfel, smantana dulce le da un gust bun, le puteti savura  dimineata la o cafea .
Pofta buna.

miercuri, 15 aprilie 2015

Chec cu banana si mar


Ingrediente
4 oua
1 lingura de faina
5 linguri zahar brun/alb
3 linguri ulei masline - sau de care doriti-
½ lingurita praf de copt
6 linguri migdale macinate
1 lingurita cacao.
Piureul din : 3 mere si 1 banana
2 linguri zeama lamaie
2-3 linguri zahar
2 linguri pudding vanilie
1 lingura migdale macinate ½ lingurita scortisoara
un varf lingurita ghimbir pudra

1. Piure de mere. Se curata de coaja si se rad merele, se pun in cratita pe foc potrivit, se amesteca cu zeama de lamaie si zahar : 2-3 linguri, se tin maxim 10 min.pe foc,le amestecam din cand in cand, apoi blendati de 3 -4 ori impreuna cu banana taiata felii, piureul este destul de moale,asa ca adugati scortisoara, ghimbir, migdale si amidonul (pudding) si le lasati sa se raceasca timp in care faceti pandispanul.
Se incinge cuptorul la 180 grade. Separati ouale, se bat intai galbenusurile cu 2 linguri de zahar si 3 linguri ulei, in maximum 5 minute isi schimba culoarea si devin pufoase, albusurile se bat mai mult , se pune un praf de sare.
Se incepe cu treapta cea mai mica a mixerului si apoi mariti viteza iar cand albusul sta pe palete , se adauga zaharul cate o lingura, apoi mixati cateva minute - operatie ce se executa de 3 ori . Se cern 2- 3 linguri migdale macinate si faina amestecata cu praful de copt peste galbenusuri si se amesteca cu grija, se pune si albusul, cate o lingura, amestecati de sus in jos in compozitie, se cern si restul de migdale amestecand cu grija pana se incorporeaza toate ingredientele, dupa care luam 2 linguri de aluat si le amestecam usor in piureul de fructe, daca vi se pare moale mai cerneti o lingura de faina peste, Intr-o tava de chec punem hartie de copt unsa cu ulei/unt , se pune intai piureul, nivelam si adugam aluatul peste. Opriti 2 linguri de aluat peste care cerneti o lingurita de cacao, amestecati cu grija, puneti pe deasupra si amestecati usor in compozitie cu o scobitoare sau cu degetul. Introduceti tava in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 30 -35 min., in functie de cuptor, incercati cu lama unui cutit si daca iese curata…este gata, il scoateti din tava si il lasati 20 min. sa se racoreasca apoi il intoarceti cu fructele deasupra si il decorati cu felii de migdale.
Am facut acest chec aromat si pufos cu fructe si migdale, este un desert sanatos, nu are sute de grame de zahar sau grasimi de calitate proasta ci din contra contine fibre si grasimi sanatoase. Daca nu aveti o rasnita de cafea cu ajutorul careia sa macinati migdale, le puteti cumpara gata macinate. Eu am pus ulei de masline si va asigur ca nu ramane miros sau gust de masline in chec, il folosesc fiindca este mult mai sanatos decat alte uleiuri si in plus nu as face niciodata vreo reteta cu margarina sau ulei de floarea soarelui
Pofta buna.

marți, 14 aprilie 2015

Biscuiti cu smochine si curmale

 
Ingrediente
100 gr.unt
260 gr.faina
1 galbenus
70 ml. smantana lichida 30% sau lapte
200 gr curmale
8 sau 10 smochine
40 gr.stafide
80 gr.nuci tocate – o canuta
2-3 linguri migdale sau nuci macinate-absorb din umezeala fructelor 

Aluatul  = untul rece se taie cubulete si se amesteca cu faina in care se pune un praf de sare, se freaca untul si faina cu varful degetelor pana se incorporeaza , in aluatul sfaramicios se pun smantana, apa si galbenusul. Amestecati 3 minute, daca mai e nevoie de lichid mai adaugati 2 sau 3 linguri de lapte iar cand arata ca o coca nelipicioasa dar moale se pune ln folie si se tine la frigider 30 -40 minute sau la congelator 15 min. timp in care facem umplutura. Aceasta este usor de facut, dureaza mai mult modelarea biscuitilor. 

 
Fructele uscate se tin in apa calda 10-15 minute apoi se scurg bine, se curata (de samburi si codite) si se blendeaza , pasta de fructe obtinuta se amesteca cu nuca tocata si migdalele macinate. Nuca se taie marunt sau se macina, dupa preferinta. Compozitia obtinuta se imparte in 28- 30 bilute.

Aluatul se imparte la fel dupa care se incepe asamblarea cu rabdare, se aplatizeaza cu degetele coca, se pune in mijloc compozitia ,se inchide si se preseaza .






Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 grade .Dupa 15-20 de minute se intorc si se mai lasa alte 10 min.(in functie de cuptor).

Se presara zahar pudra vanilat.
Asa arata fara zahar pudra ----





Enjoy !