duminică, 28 iunie 2015

Fursecuri fragede cu nuca de cocos si cirese



Ingrediente :
180 gr.fulgi nuca de cocos
80 gr. faina de migdale
50 gr. faina alba pentru prajituri
85 gr.zahar
65 gr. unt moale
1 ou
35 gr. branza mascarpone

16-18 cirese din dulceata

Macinam fulgii de nuca de cocos in robot/ tocator.
Mixam untul moale, oul si zaharul pentru 3-4 minute.
Punem intr-un vas  - nuca de cocos si faina de migdale si amestecam apoi  adaugam crema de unt si framantam pana omogenizam ingredientele.
Cerenem faina peste compozitia obtinuta si apoi framantam, adaugam si branza mascarpone rece si amestecam.
Incalzim cuptorul la 180 de grade.
Modelam aproximativ 17 biscuiti si in mijlocul fiecaruia punem o cireasa.
Tapetam tava cu hartie de copt, punem biscuitii in tava (lasam 1 cm. distanta intre ei) si introducem in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 18-20 de minute. Inchidem focul  si mai lasam 3-4 minute. Dupa ce scoatem tava ii lasam sa se raceasca si apoi ii punem pe farfurie.

Pofta buna !
 



joi, 25 iunie 2015

Prajitura cu crema de branza si lamaie



Ingrediente :
Blatul -
 8 albusuri
125 gr.faina
125 gr. zahar
1 lingurita praf de copt
1 lamaie coaja
1 lingura zeama lamaie
1 praf de sare

Crema : 
500 ml.lapte
180 gr.zahar
4 galbenusuri
4 linguri amidon
4 linguri zeama lamaie
coaja rasa de la o lamaie
250 gr. branza mascarpone
30 gr. zahar pudra vanilat
2 lingurite gelatina (granule)
40 ml.apa

Dimensiuni  tava rotunda D=28 cm


Blatul :
Punem intr-un vas albusurile si praful de sare si mixam pentru cateva minute la viteza mica , apoi marim viteza si dupa ce  compozitia s-a ,,inchegat,, adaugam zaharul cate 1 lingurita si mixam (dupa fiecare lingurita).Procedam astfel pana incorporam tot zaharul (12-15 minute) .

Cernem faina si praful de copt si adaugam ( prin cernere) in reprize, amestecam usor de sus in jos, adaugam si coaja si zeama de lamaie.
Tapetam cu hartie de copt si o ungre cu ulei , punem compozitia in forma, nivelam si introducem in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 25 de minute.
Scoatem blatul, indepartam hartia de copt si il lasam sa se raceasca pe un gratar.


Crema :
Punem laptele pe foc si il incalzim.
Punem intr-un vas galbenusurile , sucul de lamaie si zaharul si mixam pentru 3 minute, apoi adaugam amidonul si mixam inca 2 minute.Adaugam laptele cald (nu fierbinte) amestecam si apoi punem compozitia in vas pe foc mic pentru 4 minute, amestecam incontinuu pana se ingroasa crema.
Punem crema sa se raceasca intr-un vas cu apa rece si avem grija sa o amestecam din 10 in 10 minute .


Hidratam gelatina in 40 ml apa rece pentru 5 minute dupa care punem peste gelatina o lingura din crema calda ( o lasam 5 dupa ce am inchis focul) amestecam bine cu gelatina ca aceasta sa se dizolve, asteptam cateva minute sa se raceasca si apoi o adaugam in crema de branza mascarpone dupa care o mixam impreuna cu zaharul intr-un vas pentru 2-3 minute . Punem crema de branza peste crema de lamaie rece si omogenizam bine, mixam 1 - 2 minute .
Punem blatul in forma in care l-am copt si punem crema deasupra, intindem uniform si dam tava la fridider pentru 2-3 ore.


luni, 22 iunie 2015

Foietaj cu crema de nuca de cocos si cirese



Ingrediente :

200 gr. aluat foietaj
1 galbenus pentru uns aluatul
1 lingura lapte/smantana lichida

170 ml.lapte
1 galbenus
1 lingura amidon (10 gr.)
55 gr. zahar brun/alb
50 gr. fulgi nuca de cocos


150 gr. cirese (33-38 cirese)
15-25 gr. zahar pudra vanilat
1 lingurita faina

10 gr. zahar vanilat pentru pudrare



Punem nuca de cocos in tocator si macinam pentru 20-30 secunde.
Taiem 200 gr. aluat foietaj congelat si dupa ce se decongeleaza il mai intindem putin ( cu mana, nu avem nevoie de sucitor).
Incalzim laptele .
Mixam intr-un vas galbenusul, zaharul si amidonul pentru 3 minute, adaugam laptele cald - amestecam, adaugam si nuca de cocos.Punem vasul cu compozitia pe foc mic pentru 1 minut si amestecam incontinuu. Lasam sa se raceasca , dam la frigider pentru 15 minute.
Curatam ciresele, scoatem samburii si le punem intr-un vas pe foc ( 3 minute) cat sa se inmoaie putin.
Lasam ciresele sa se raceasca, adaugami zahar pudra vanilat (depinde cat sunt ciresele de dulci) si le pudram cu 1 lingurita de faina.


Scoatem crema de cocos de la rece si o intindem peste aluat, punem si ciresele deasupra si rulam foietajul- inchidem cu putina faina ruloul .
Batem un galbenus si-l amestecam cu 1 lingura lapte si apoi ungem ruloul .
Punem foietajul in tava si introducem in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30-33 minute




sâmbătă, 20 iunie 2015

Prajitura cu mango si capsune



Ingrediente :

2 mango coapte
2 linguri zeama lamaie
6 linguri dulceata capsune
3 linguri faina migdale

Blat
1 ou
4 galbenusuri
9 linguri faina
4 linguri lapte
4 linguri ulei
4 linguri zahar brun/alb
1 lingurita praf de copt

4 albusuri
un praf de sare
120 gr. zahar
4 linguri faina migdale


Curatam si taiem cubulete cele 2 mango ( se tin intr-o punga 3-5 zile pana se coc) , stropim cu 2 linguri zeama de lamaie si blendam/ tocam.
Amestecam dulceata de capsune cu migdalele.
Incalzim cuptorul la 180 de grade.



Punem oul si cele 4 galbenusuri impreuna cu zaharul intr-un vas si mixam 3-4 minute, apoi adaugam si uleiul si mixam inca 2 minute.
Cernem impreuna faina si praful de copt si se adauga in reprize in crema de oua alternativ cu laptele si omogenizam.
Tapetam tava (22x24cm) cu hartie de copt , punem compozitia si o lasam in cuptor pentru 10 minute sa se inchege putin.
Batem albusurile cu un praf de sare pana cand incep sa stea pe paleta mixerului apoi adaugam treptat zaharul, cate o lingurita, mixam dupa fiecare lingurita(1-2 minute). Dupa ce am inglobat toata cantitatea de zahar cernem faina de migdale si amestecam usor de sus in jos pana incorporam toata faina.


Scoatem tava cu blatul  (dupa 8-10 minute), punem dulceata de capsune pe toate suprafata  blatului (strat1) , apoi piureul de mango(strat 2) iar la sfarsit intindem bezeaua cu migdale(strat 3).
O lasam la  cuptor inca 25 de minute pana cand bezeaua devine aurie.
Pofta buna !

joi, 18 iunie 2015

Biscuiti cu fructe si seminte






Ingrediente :
100 gr. seminte floarea soarelui
1 lingura seminte de in macinate
40 gr. curmale
40 gr. stafide
40 gr.fulgi de ovaz
30 gr. faina de ovaz
50 gr.unt topit
50 zahar pudra vanilat topit
1/2 lamaie zeama si coaja de la o lamaie
1 galbenus
50 grame zahar brun
1 albus pentru uns biscuitii



Hidratam stafidele in 100 ml apa calda pentru 10 minute.
Curatam curmalele si le punem in tocator pentru a obtine o pasta.
Punem semintele de floarea soarelui si fulgii de ovaz intr-un vas  si coacem pentru 5-6 minute la foc mic, amestecam des sa nu se arda.


 Lasam semintele si ovazul sa se raceasca 5 minute si apoi punem in blender/tocator cam 3/4 din cantitate,adaugam si inul si blendam/macinam cateva secunde.
Topim cele 50 gr. unt la foc mic.
Amestecam bine ingredientele uscate intrun vas- semintele de in si floarea soarelui si ovazul macinate , restul de seminte intregi, faina de ovaz si adaugam stafidele si curmalele, framantam cu mana pentru a le omogeniza .
Adaugam untul topit si framantam in continuare, punem si coaja de la lamaie.
Punem intr-un vas zaharul pudra vanilat si zeama de lamaie  si topim zaharul la foc mic (2-3 minute) si apoi adaugam peste compozitia de seminte si fructe, avem grija sa nu atingem zaharul topit, amestecam compozitia cu o lingura.


Mixam separat intr-un vas galbenusul cu zaharul brun timp de 3-4 minute dupa care adaugam peste celelalte ingrediente si omogenizam bine cu ajutorul mainilor, framantam aprox.3 minute si apoi modelam biscuitii ( aproximativ 15 biscuiti).
Ungem biscuitii cu albusul de ou si ii punem in tava tapetata cu hartie de copt si o introducem in cuptorul preincalzit la 180 de grade ( punem tava in partea de sus a cuptorului) pentru 18 minute.

Pentru faina de ovaz (cele 30 gr.) putem sa macinam fulgii de ovaz in  tocator, faina iese foarte bine.

marți, 16 iunie 2015

Chec cu visine si branza mascarpone




Ingrediente :

200 gr.visine
130 gr. mascarpone
125 gr. iaurt grecesc 10% grasime
5 oua la temperatura camerei
130 gr.zahar brun/alb
180 gr.faina alba
75 gr. faina de migdale/ nuci macinate
1 lingurita praf de copt
1 lingura cacao
un praf de sare
1 fiola esenta vanile
20 gr. zahar vanilat pentru pudrare

Dupa ce scoatem samburii de la visine si scurgem zeama, cernem peste ele o lingura de faina.
Incalzim cuptorul la 180 grade
Punem ouale intr-un vas impreuna cu zaharul si mixam pentru 4 minute iar apoi adaugam branza mascarpone la temperatura camerei, vanilia si iaurtul si mixam pana omogenizam compozitia.
Cernem faina, sarea si praful de copt si adaugam in reprize in compozitia de oua cu branza si mixam pentru 2-3 minute, adaugam si faina de migdale cernuta si amestecam.
Tapetam o tava de chec (cozonac) cu hartie de copt unsa cu ulei si punem 3/4 din compozitie.
Cernem  1 lingura cacao in compozitia ramasa, omogenizam si apoi punem deasupra in tava , amestecam usor cu o furculita  si apoi punem visinele deasupra.
Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 25-30 minute.
Pofta buna.


luni, 15 iunie 2015

Nuca de cocos

 Nuca de cocos si anume fulgii de cocos ( obtinuti prin deshidratarea/uscarea miezului alb al nucii de cocos dupa ce s-a extras laptele de cocos) reprezinta o alternativa sanatoasa, gustoasa si fara gluten la alte tipuri de faina.
 Este bogata in fibre care ajuta la procesul de digestie cat si pentru detoxifierea organismului.Nutritionistii recomanda sa consumam intre 20-30 gr. fibre/zi spre deosebire de 10-14 gr.fibre/zi cat reuseste sa consume o persoana obisnuita /zi.

 Tot mai multe persoane care adopta un stil de viata sanatos ar trebui sa includa acest super aliment in dieta zilnica (prajituri, rulade, aperitive, biscuiti ). Datorita combinatiei unice de grasimi saturate, fibre si proteine am ales sa folosesc nuca de cocos in majoritatea retetelor mele ( dieta normala cat si ketogenica).
Spre deosebire de faina alba/neagra de grau care contine 74 gr.carbohidrati la 100 grame, nuca de cocos contine 15 gr.carbohidrati/100 grame. De aceea este folosit cu succes
cocosul  in dietele de slabire low-carb. ( dieta ketogenica )

Reteta Biscuiti cu nuca de cocos



 Este bogata in vitamine ( vitamine din complexul  B , acestea avand rol in combaterea anemiei) cat si minerale ( magneziu, calciu, zinc) datorita zonelor tropicale unde creste in soluri din roca vulcanica si care sunt fertilizate natural cu apa de mare.

 Iti confera senzatia de satietate, previne constipatia si mentine colonul sanatos datorita fibrelor. Fulgii de nuca de cocos ( faina de cocos) au in compozitie 15% fibre.
 Este bogat in grasimi saturate sanatoase, reduce nivelul colesterolului.
 Cocosul reduce pofta de mancare, contine substante care mobilizeaza moleculele grase  si ard depozitele adipoase. Datorita felului cum este metabolizat cocosul se elibereaza corpi cetonici acetia reducand pofta de mancare.
 Stabilizeaza nivelul zaharului din sange..
Nuca de cocos stimuleaza sistemul imunitar, memoria si atentia.
Atat laptele cat si uleiul de cocos ajuta la prevenirea multor boli cat si pentru infrumusetarea si mentinerea sanatoasa a pielii si parului .
Va urma........

joi, 11 iunie 2015

Biscuiti cu nuca de cocos -keto



Ingrediente :
200 gr. fulgi nuca de cocos
100 gr. faina de migdale
75 gr. unt moale
1 ou
1 galbenus
45 ml. smantana lichida 30% grasime
1/2 lingurita praf de copt
un praf de sare
1 lingurita indulcitor natural sau 15 gr. zahar brun
coaja de la o lamaie (rasa)
1 fiola esenta rom

Incalzim cuptorul la 180 *
Punem intr-un vas ingredientele uscate- faina de migdale, cocosul, praf de copt, sarea si amestecam .
In alt vas punem untul moale, oul, galbenusul si zaharul si mixam pentru cateva minute pana obtinem o compozitie spumoasa pe care o punem peste ingredientele uscate si amestecam.
Punem si smantana lichida si framantam pentru aprox.3 minute.
Tapetam tava aragazului cu hartie de copt si formam biscuitii cu ajutorul unei linguri.
Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 * pentru 15-18 minute.
Cand sunt gata , scoatem tava si ii mai lasam in tava 2-3 minute apoi ii punem pe un platou.
Pofta buna.

 Tot mai multe persoane care adopta un stil de viata sanatos ar trebui sa includa acest super aliment in dieta zilnica (prajituri, rulade, aperitive, biscuiti ). Datorita combinatiei unice de grasimi saturate, fibre si proteine am ales sa folosesc nuca de cocos in majoritatea retetelor mele ( dieta normala cat si ketogenica).


marți, 9 iunie 2015

Biscuiti keto cu ciocolata



Ingrediente:
110 gr. nuca de cocos rasa deshidratata
100 gr. faina de migdale
50 gr. unt rece 82% grasime
50 gr. ciocolata razuita sau fulgi de ciocolata (80% cacao)
3 linguri de in macinat
2 galbenusuri
1 lingura ulei de masline
1 fiola esenta rom
1/2 lingurita praf de copt

Amestecam intr-un vas toate ingredientele uscate - nuca de cocos, faina de migdale, inul, praful de copt si ciocolata . Taiem untul rece in cubulete si il punem peste acestea, framantam repede cu varfurile degetelor pana compozitia devine sfaramicioasa si untul incorporat. Batem galbenusurile cu uleiul cu o furculita si apoi le punem in aluat, amestecam repede si framantam manual maximum 2 minute.


Punem compozitia obtinuta in frigider pentru 20 de minute sau 10 min. la congelator.
Incalzim cuptorul la 180 de grade.
Tapetam tava de la cuptorul aragazului cu hartie de copt, scoatem aluatul de la rece si modelam aproximativ 19-20 de biscuiti cu ajutorul unei linguri. Punem tava in cuptorul preincalzit si lasam pentru 12 minute (in functie de cuptor).


Scoatem tava si mai lasam biscuitii in tava pentru 5 minute sa se raceasca apoi ii punem pe un platou.

Biscuiti low carb pentru dieta ketogenica nu depasesc 15 grame de carbohidrati /100 de grame. Sunt sanatosi ,bogati in fibre si grasimi bune.





Biscuiti cu lamaie si branza


 
Ingrediente :

210 gr. branza ricotta
160 gr. faina alba
55 gr. unt
1 ou
115 gr. zahar brun/alb
coaja rasa de la o lamaie
1 lingura zeama de lamaie
1/2 lingurita praf de copt
1 praf de sare

Glazura de lamaie :
100 gr. zahar pudra vanilat
coaja rasa de la o lamaie
2 linguri zeama lamaie

Incalzim cuptorul la 180 de grade.
Amestecam intr-un vas faina, coaja de lamaie,sarea si praful de copt. Adaugam untul rece taiat cubulete si framantam cu varfurile degetelor pentru cateva minute pana obtinem un aluat sfaramicios.
Punem intr-un vas zaharul si oul si mixam aprox.5 minute dupa care adaugam branza si continuam sa mixam inca 2 minute.


Adaugam faina peste crema de branza si mixam maximum  5 minute pana obtinem un aluat omogen, acesta are consistenta moale asa ca vom folosi lingura pentru a aseza
prajiturelele in tava , vor iesi in jur de 18-20 de biscuiti.
Tapetam o tava cu hartie de copt, punem compozitia si introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 18 minute, in functie de cuptor.


Dupa ce inchidem focul le mai lasam in cuptor 3-4 minute cu usa intredeschisa.
Cand sunt gata ii lasam sa se raceasca pe un gratar si apoi preparam glazura de lamaie.
Punem intr-un vas la foc mic , zaharul pudra, coaja si zeama de lamaie si le lasam aprox. 3 minute.
Oprim focul si lasam 1 minut si apoi punem glazura cu o lingurita peste fiecare biscuite.


Din categoria Bun si Sanatos face parte Ricotta care in limba italiana inseamna refiert-recopt, se obtine din zerul de oaie ramas din productia altor branzeturi cum ar fi mascarpone. Urda ,,noastra,, este produsa din zerul rezultat din fabricarea casului.
Ricotta este o branza dulce si usoara cu un continut mic de grasimi folisita atat la prepararea aperitivelor cat si la prajituri.

Va propun o reteta de Biscuiti fragezi si dulci, aromati cu lamaie.



luni, 8 iunie 2015

Prajitura cu crema de branza si ciocolata (keto)



Ingrediente :
250 gr. branza mascarpone
250.gr. branza ricotta
125 gr. iaurt grecesc 10% grasime
7 gr. gelatina granule
1 lingurita indulcitor natural stevia
40 gr. alune/nuci
50 gr. migdale fulgi/ feii
20 gr. miez seminte floarea soarelui

Glazura de ciocolata :
80 gr. ciocolata neagra 80% cacao
100 ml.smantana lichida 30% grasime
1 lingurita scortisoara
1/2 lingurita pudra de ghimbir
1 lingurita gelatina granule
30 ml.apa

Blatul prajiturii = 200 gr. biscuiti cu nuca de cocos preparati din :
50 gr. unt rece
1 galbenus
2 linguri lapte
90 gr. fulgi nuca de cocos (deshidratat)
90 gr. faina migdale
1 fiola esenta vanilie
1 lingura zahar brun sau 1 lingurita indulcitor optional
60 gr. unt topit

Preparam intai biscuitii.
Amestecam intr-un vas ingredientele uscate= faina de migdale, praful de copt, cocosul si  punem peste ele untul rece taiat cubulete - framantam 2 minute.
Batem cu o furculita galbenusul, esenta vanilie, laptele si zaharul/ indulcitorul si punem peste celelalte ingrediente, omogenizam bine si punem coca intr-o folie la conglator pentru 10 min.


Incalzim cuptorul la 170 grade.
Scoatem coca de le congelator si formam cu ajutorul unei linguri in jur de 14 biscuiti, pe care ii punem pe o tava cu hartie de copt in cuptorul preincalzit pentru maximum 10 minute, avem grija sa nu se arda.
Topim intr-un vas la foc mic 50 gr. de unt. si il lasam sa se raceasca.


Cand s-au racit ii rupem in bucatele si ii macinam la blender/tocator.
Asezam partea laterala de la o forma de copt detasabila D=24cm  pe o farfurie sau punem folie alimentara intr-un vas si pe peretii acestuia punem biscuitii macinati iar peste adugam untul topit, omogenizam bine, nivelam si presam blatul rezultat. Dam la rece 1/2 ora.
Hidratam gelatina in 30 ml apa rece pentru 8 minute apoi o incalzim pentru 3-4 secunde la microunde sau pe baie de aburi.
Mixam branza ricotta cu mascarpone (la temperatura camerei) si iaurtul, punem si indulcitorul (optional), compozitia obtinuta o amestecam cu gelatina si mixam inca 3 minute. Lasam crema de branza la rece pentru 30 minute.



Scoatem vasul cu biscuiti de la rece si punem jumatate din crema peste acesta, nivelam crema si punem jumatate din cantitea de nuci si seminte, apoi punem restul de crema de branza si la final punem restul de nuci si seminte .




Punem intr-un vas ciocolata , scortisoara, ghimbirul si smantana lichida, la foc mic si amestecam 3-4 minute pana se topeste ciocolata.
Hidratam si topim in acelasi mod gelatina cum am procedat la crema si o punem peste crema calda de ciocolata - dupa care se amesteca bine.
O lasam sa se raceasca si apoi o punem peste prajitura, nivelam si lasam la frigider pentru 3-4 ore.









joi, 4 iunie 2015

Rulada cu broccoli si crema de branza (keto)




Ingrediente :
300 -350gr. broccoli
1/2 lingurita sare
1 lingurita ghimbir ras
70 gr. cascaval ras
120 gr. branza mascarpone
1 lingurita gelatina granule
3 oua fierte

Blatul :
5 oua la temperatura camerei
70 gr. faina de migdale
2 linguri ulei masline
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita ghimbir pudra
un varf lingurita scortisoara

Blatul :
Incalzim cuptorul la 180 grade
Dimensiuni tava 35*25 cm sau 32 *23 cm.
Separam cele 5 oua, batem albusul impreuna cu sarea, pentru 6 minute pana obtinem o bezea consistenta.


Galbenusurile impreuna cu ghimbirul, scortisoara si uleiul se bat spuma cu mixerul pentru 3-4 minute.



Cernem jumatate din cantitatea de faina de migdale peste galbenusuri si omogenizam cu o lingura apoi adaugam compozitia peste albusuri si amestecam usor de sus in jos cu lingura, cernem si restul de faina si incorporam.

Tapetam tava cu hartie de copt, punem compozitia si nivelam, introducem in cuptor la 180 de grade pentru 25 de minute.
Scoatem blatul din tava, il lasam in hartie pe masa timp de 1 minut si apoi rulam si acoperim cu un prosop, lasam asa aprox.1 ora.
Punem apa la fiert si cand da in clocot adaugam broccoli si lasam sa fiarba timp de 8 minute.

Scoatem broccoli , pastram apa si punem cele 3 oua la fiert in apa timp de 4 1/2 -5 min. , aveti grija sa nu fie galbenusul prea lichid.
Hidratam gelatina in 30 ml. apa 8 min. apoi o punem la microunde pentru maximum 3-4 secunde sa se dizolve si o punem peste broccoli ( sa nu fie foarte fierbinte), amestecam bine si apoi punem cascavalul ras peste brocolli , ghimbirul, sarea si le
blendam pana obtinem un piure, acesta are o consistenta elastica datorita cascavalului.


Punem vasul cu piure in apa rece si asteptam sa se raceasca.
Mixam branza mascarpone cu un praf de sare, o lingurita zeama de lamaie si verdeturi dupa preferinta.
Dupa ce s-a racit piureul de broccoli il amestecam cu branza mascarpone.



Intindem o folie alimentara pe care punem 1 lingura de nuca de cocos(optional) si intindem blatul.



Intindem amestecul si nivelam pe suprafata blatului, asezam cele 3 oua (la distanta de 1 cm .de marginea foii) le punem verdeturi uscate si un praf de sare, rulam in folie si dam la rece pentr 3-4 ore.