luni, 13 iulie 2015

Mini tarte cu fructe si crema de vanilie



Ingrediente :
240 gr. faina
100 gr. unt 82% grasime
70 ml.lapte
20 gr. amidon
2 galbenusuri
25 gr.zahar
1 praf de sare

Crema :
350 ml. lapte
2 galbenusuri
80 gr. zahar
30 gr. amidon
1 fiola esenta vanilie

250 gr. cirese
25 gr. zahar
un praf de ghimbir macinat
4 gr.gelatina (1 lingurita cu varf)



Intr-un vas punem faina, sarea, zaharul  ,untul rece pe care il amestecam repede cu varful degetelor pana obtinem un aluat sfaramicios. Incorporam galbenusul in aluat si apoi adaugam laptele - framantam cateva minute. Punem aluatul in folie alimentara la frigider pentru 30 de minute.


Dupa ce scoatem aluatul de la rece il impartim in 12 bucati apoi imbracam fiecare forma cu coca, o presam cu ajutorul degtelor si taiem cu un cutit excesul de coca , intepam aluatul din loc in loc cu o furculita si punem deasupra o buatica de hartie de copt peste care asezam cateva boabe de orez (sau 2-3 boabe de fasole).


Dupa ce am imbracat toate formele le introducem pentru 10 min. la frigider.
Incalzim cuptorul la 180 de grade si punem tartele pe o tava pentru 15 de min. dupa care scoatem hartia pusa deasupra si orezul si mai lasam in cuptor inca 5 minute. Cand sunt gata scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca


Crema :
Se pun galbenusurile, vanilia si zaharul intr-un vas si mixam aprox.3 min., apoi adaugam amidonul si mai mixam 2-3 minute, turnam laptele cald peste si punem compozitia pe foc mic, amestecam pana se ingroasa crema -maximum 5 minute.
Lasam crema sa se raceasca, amestecam din cand in cand .


Hidratam gelatina in 25 ml.apa pentru 5 minute
Punem intr-un vas pe foc ciresele, zaharul, praful de ghimbir si 1 lingura de apa si fierbem ciresele 3-4 minute cat sa se inmoaie putin si sa lase sirop.
Luam vasul se pe foc , lasam 2-3 minute sa se raceasca si apoi punem 2-3 linguri din siropul de cirese si le amestecam bine cu gelatina . Punem peste cirese si lasam sa se raceasca  -lasam in frigider 25 de minute cat sa se inchege putin siropul.


Punem 3 cirese in tarta/cosulet si peste adaugam crema de vanilie si deasupra 3 cirese si 1 lingura de sirop

marți, 7 iulie 2015

Biscuiti cu mac si cartof dulce











Ingrediente :
200 gr.faina pentru prajituri
85 gr. unt
75 gr. cascaval
65.gr. branza ricotta
1 galbenus
1/2 lingurita sare
2 linguri mac
coaja rasa de la 1/2 lime
un praf de ghimbir pudra
60-70 gr. cartof dulce ras
1/2 lingurita ghimbir ras
un praf de sare

Punem faina intr-un vas impreuna cu untul rece taiat cubulete si amestecam cu varfurile degetelor pana incorporam tot untul si obtinem un aluat nisipos. Adaugam cascavalul ras (pe sita cu ,,ochiuri,, mici) si macul si amestecam.
Punem galbenusul, coaja de lamaie, praful de ghimbir si sarea intr-un castron si amestecam, adaugam si branza ricotta si omogenizam - apoi adugam peste faina si framantam compozitia pentru 2-3 minute.
Punem aluatul obtinut la congelator pentru 5-10 minute.


Radem cartoful dulce pe razatoare cu zimti mici , tot asa radem si ghimbirul pe care il amestecam cu cartoful si un praf de sare.
Scoatem aluatul de la rece si il impartim in 2 parti egale pe care le rulam (obtinem 2 rulouri ).
Taiem perpendicular cu un cutit rulourile (1 cm ) si obtinem 16 biscuiti (aluat) si punem deasupra cartof dulce (vezi foto.)



Tapetam tava aragazului cu hartie de copt, punem biscuitii si dam la cuptor (preincalzit la 180 de grade ) pentru 20 de minute.
Timpul de coacere depinde si de tipul de faina pe care il folosim , de exemplu daca folosim o faina de cozonac se vor coace in 28 de minute.
 De aceea cand facem biscuiti sau prajituri ar trebui sa folosim faina care specifica pe ambalaj ,,pentru prajituri,,.
Pofta buna !















 


vineri, 3 iulie 2015

Prajitura cu cirese si crema de branza mascarpone



Ingrediente :
5 oua
180 gr; zahar
240 gr.faina
80 gr. unt
100 gr. samantana dulce lichida
40 ml.sirop de cirese
1 lingurita praf de copt
un praf de sare

250 gr. cirese
1-2 linguri zahar
1 lingura apa sau sirop din dulceata cirese
un praf de ghimbir

300 gr. branza mascarpone
100 gr. zahar
20 ml. samntana dulce lichida
2 oua mari
20 gr. faina
1 fiola esenta rom


Curatam ciresele( scoatem samburii) si le punem intr-un vas pe foc, adaugam si 1-2 linguri zahar, un praf de ghimbir pudra si 1 lingura apa sau sirop din dulceata de cirese .Fierbem la foc mic 3 minute cat sa se inmoaie  - obtinem siropul de cirese -apoximativ 40 ml.
Topim untul intr-un vas, la foc mic si apoi il lasam sa se raceasca.
Punem ouale intr-un vas impreuna cu zaharul si un praf de sare si mixam pentru 4 minute.
Adaugam untul rece peste crema de oua si continuam sa mixam, adaugam samantana si mixam .
Cernem faina si praful de copt si adaugam in reprize in compozitie, punem si siropul de cirese.


Tapetam o tava cu hartie de copt si ungem cu ulei sau unt . Punem compozitia si introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 15-17 minuute.
Mixam cele 2 oua impreuna cu zaharul pentru 3 minute, adaugam si branza mascarpone si omogenizam, punem si smantana lichida si esenta, cernem faina si mixam cateva secunde.
Scoatem tava dupa 15 minute (blatul trebuie sa fie inchegat) punem ciresele si peste turnam crema de branza . Introducem tava in cupotor pentru inca 25 de minute .
Dupa cele 25 minute se scoate tava din cuptor si lasam prajitura sa se raceasca.
Pofta buna !

miercuri, 1 iulie 2015

Strudel cu mere si migdale



Ingrediente :
200 gr. foietaj
2 mere mari (350 gr. mar ras)
50 gr. zahar
3 linguri faina de migdale
2 linguri zeama de lamaie
1/2 lingurita scortisoara
3/4 lingurita ghimbir ras
1 galbenus
1 lingura smantana lichida sau lapte

2 linguri fulgi de migdale

Decongelam foietajul si il  intindem putin cu mana.




Curatam si radem merele, le stropim cu zeama de lamaie si le punem impreuna cu zaharul pentru 5 minute, adaugam  ghimbirul si scortisoara - amestecam sa nu se lipeasca.
Lasam marul sa se raceasca si apoi il amestecam cu faina de migdale
Intindem compozitia peste aluat, rulam si inchidem bine marginile( folosim putina faina).
Batem galbenusul cu smantana si ungem ruloul.
Decoram cu fulgii de migdale ( ii apasam usor in aluat, pe 2-4 randuri)
Pofta buna !