vineri, 24 aprilie 2015

Prajitura cu mere,crema de zahar ars si migdale



Este o prajitura usor de facut, insiropata, racoritoare, bucatile de mere au o textura ferma, blatul se poate face cu migdale macinate (e foarte bun) sau doar cu 4-5 linguri de faina (am incercat ambele variante)

Ingrediente
3 mere mari
650 ml.lapte
3 oua
100 gr.zahar

Blatul contine
4 oua la temperatura camerei
4 linguri migdale macinte
5 linguri zahar
1 lingura faina
1 lingurita praf de copt
esenta vanlie

120 zahar pentru caramelizat

Pentru ornat
200 ml.smantana lichida pentru frisca (30% fat)
40 gr.zahar pudra vanilat

Se preancalzeste cuptorul la 180 de grade.
Dimensiuni tava 24 x26 cm ,( eu am folosit tava rotunda D =28 cm).
Merele se curata si se taie cubulete.Se topeste zaarul ( 120 de grame) in tava in care faceti prajitura, se pune la foc mic sa nu se arda, pana devine auriu-maroniu ( nu am amestecat cu lingura de la inceput ci doar am miscat des tava deasupra focului, cand a devenit aproape lichid am amestecat cu lingura)




Se pun merele peste si se introduce tava in cuptor pentru aprox. 8 minute.
In acest timp se incalzeste laptele intr-o oala. Se bat intr-un vas 3 oua cu 100 grame de zahar cateva minute si apoi se adauga laptele cald ( nu fierbinte) mixati de cateva ori si turnati peste mere, se lasa in jur de 25 de miunte la cuptor sa se inchege , timp in care faceti blatul.




Se separa 4 oua , galbenusurile se bat cu 2 linguri de ulei si 2 linguri da zahar 4-5 min. pana isi schimba culoarea si isi tripleaza volumul . Albusurile se bat spuma cu un praf de sare (pana cand sta pe paleta) dupa care se adauga zahar treptat (3 linguri) . Mixati 3-4 min. dupa fiecare lingura de zahar .
Cerneti faina (amestecata cu praful de copt ) si jumatate din migdalele macinate peste galbenusuri - amestecati cu grija . Se aduga albusul (in reprize de 2-3 linguri) cu miscari sus-jos , apoi adaugati prin cernere si restul de migdale macinate (sau faina - functie de ce ati folosit).



Se toarna aluatul peste crema de zahar ars si se mai lasa la cuptor pentru 30 de minute.Cand e gata se lasa cateva mintute sa se racoreasca apoi se intoarce (upsidedown) pe o tava sau platou.
Smantana lichida trebuie sa fie foarte rece inainte sa o bateti, precum si vasul si telul folosite la frisca ( le tin 10 min la frigider) . Se bate cateva minute ,apoi adaugati zaharul pudra (aveti grija sa nu bateti prea mult fiindca se poate transforma in unt).








6 comentarii: