miercuri, 27 mai 2015

Fursecuri cu migdale



Ingrediente :
100 gr. faina de migdale
100 gr. faina pentru prajituri
90 gr.unt (temperatura camerei)
60 gr.zahar brun
1 galbenus
un praf de sare

1 mango - optional

Punem untul moale si zaharul intr-un vas si mixam pentru aprox.4 minute pana obtinem o pasta pufoasa apoi adaugam si galbenusul si mai mixam 2 minute pana avem o crema spumoasa.
Cernem faina, sarea si migdalele si la adaugam peste compozitia de unt, amestecam cu o lingura si apoi framantam pentru cateva minute. Infasuram coca intr-o folie alimentara si o punem in congelator 15 minute sau 30min. la frigider.
Incalzim cuptorul la 170 grade.
Scoatem coca de la rece si modelam circa 12 - 14 biscuiti.
Tapetam  tava in care punem biscuitii cu hartie de copt si introducem in cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 12-14 minute, in functie de cuptor, avem grija sa nu se arda pentru ca se rumenesc foarte repede. Daca va plac fursecurile mai crocante le mai lasati 4 minute in cuptor dar cu focul inchis.
Cand sunt gata scoatem tava si lasam sa se raceasca in tava cateva minute apoi ii punem pe un platou.



Sunt foarte bune cu pasta de mango.
Curatam un mango foarte copt, ( daca nu e copt il putem lasa 2 zile intr-o punga la temperatura camerei )  taiem mango in bucatele si il punem in blender/tocator , piureul obtinut il amestecam cu 1-2 linguri zahar pudra vanilat ( dupa gust) si il punem intr-o vas la foc mic pentru 3 minute.


Lasam sa se raceasca si apoi dam la frigider sa se inchege putin.
Punem mango pe biscuiti .Savurati cu prietenii !


duminică, 24 mai 2015

Chec keto cu ciocolata



Ingrediente :
4 oua
60 gr.faina migdale
2 linguri nuca de cocos
2 linguri ulei de masline
1 lingura zahar brun
1 lingurita ghimbir ras
1 lingurita scortisoara
100 ml.smantana lichida 30% grasime (whipping cream)
50 gr.ciocolata 85% cacao
un praf de sare
1/2 lingurita praf de copt

Se tapeteaza o tava de chec cu hartie  de copt unsa cu ulei masline .
Incaizim cuptorul la 180 de grade.
Punem intr-o cratita cicolata si smantana lichida, la foc mic, amestecam fara pauza pana se topeste ciocolata apoi oprim focul, adaugam ghimbirul si scortisoarea si lasam sa se raceasca.
Mixam intr-un vas ouale,uleiul si lingura de zahar timp de cateva minute, punem in compozitia de oua cate o lingura din crema de ciocolata si mixam dupa fiecare 1-2 minute , pana incorporam toata crema.


Cernem faina de migdale impreuna cu praful de copt si sarea si o adaugam in compozitie, punem si nuca de cocos .Mixam pana omogenizam aluatul dupa care il turnam in tava, nivelam cu o lingura si introducem in cuptorul preincalzit pentru 30 -35 de minute.
Cand e gata scoatem din tava si lasam sa se raceasca pe un gratar.
Se poate savura atat cald cat si rece cu o lingura de smantana.
Pofta buna.


Un chec aromat cu grasimi de calitate pentru dieta ketogenica, fara gluten sau carbohidrati, contine in jur de 15 grame de zhar brun.



joi, 21 mai 2015

Biscuiti cu faina de ovaz si gem




Ingrediente :
120 gr. faina de ovaz
90 gr. faina neagra grau
2 linguri seminte de in macinat
2 linguri faina migdale
75 gr. zahar brun
80 gr. unt
2 linguri ulei masline
1 ou
esenta vanilie
un praf de sare
1/2 lingurita praf de copt

2 linguri de gem (eu am folosit de curmale)
20 gr. migdale feliate sau fulgi

Punem intr-un vas faina de ovaz, faina neagra, migdalele , inul macinat, sarea si praful de copt si amestecam bine cu o lingura.

Mixam intr-un vas untul moale cu zaharul aprox. 5 minute, dupa care adaugam uleiul si  oul - mai mixam pana se obtine o compozitie omogena pe care o punem peste amestecul de faina, incorporam bine si framantam cateva minute. Punem coca intr-o folie alimentara la frigider pentru 30 de minute.
Incalzim cuptorul la 180 de grade.


Formam biscuitii cu ajutorul unei linguri. apasam cu degetul In mijlocul fiecarui biscuit unde punem gemul si feliile de migdale.



Punem biscuitii ( in jur de 15-18 bucati) in tava aragazului tapetata cu hartie de copt in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 15 minute. Cand sunt gata ii punem pe un gratar si ii lasam sa se raceasca.
Pofta buna !




luni, 18 mai 2015

Prajitura cu ness si nuca de cocos



Ingrediente
1 pachet 800 gr. aluat foietaj 

Blatul din nuca de cocos :
4 albusuri
150 gr. zahar
100 gr.nuca de cocos

Crema
4 galbenusuri
100 gr. zahar
500 ml.lapte
30 gr.faina
3 -4 lingurite ness (cafea solubila)
vanilie sau un pastaie vanilie
140 ml. smantana dulce 30% grasime
40 gr. zahar pudra

Crema - mixam galbenursurile impreuna cu zaharul - cateva minute, apoi adugam faina si nessul .Amestecam cu o lingura si mai mixam cateva minute. Incalzim laptele pana ajunge la punctul de fierbere. Punem vanilia (sau pastaia) in lapte  si apoi il turnam usor ( in timp ce mixam la viteza mica) peste compozitia de oua. Punem vasul pe foc si amestecam timp de maximum 10 minute. Lasam crema sa se raceasca.
Batem smantana (aceasta trebuie sa fie foarte rece) cu 40 gr. zahar pudra vanilat pana obtinem frisca. Frisca obtinuta se incorporeaza in crema rece .


Blatul din nuca de cocos :
Se bat albusurile cu un praf de sare cateva minute, se adauga zahar treptat ,  mixam (15-20 min.) pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Peste bezea se aduga cele 100 grame nuca cocos treptat- se amesteca usor cu o spatula .
Tapetam cu hartie de copt tava , punem compozitia in tava care se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade (se lasa maximum 20 de minute ). Dupa ce oprim focul se mai lasa 5 minute in cuptor. Scoatem blatul si il lasam sa se raceasca.


Cele 2 foi de foietaj se coc pe rand .Punem aluatul pe hartia de copt in tava aragazului , intepam aluatul din loc in loc cu o furculita. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 15-20 de minute. 


Montaj prajitura
Pe o tava se intinde folia alimentara . Se aseaza  o foaie de foietaj  apoi peste aceasta se intinde un strat de crema (1/2 din crema) , peste se pune blatul de cocos , apoi iarasi un nou strat de crema (restul ramas) iar la final a doua foaie de foietaj . Se sigileaza prajitura obtinuta in folie alimentara iar apoi se aseaza un tocator lemn peste prajitura + o greutate peste acesta .
Se lasa 8 ore in compresie la frigider .

Pofta buna !



miercuri, 13 mai 2015

Tort diplomat cu fructe





Baza
300 gr.piscoturi
 
200 ml sirop compot ananas/mango

Crema :
550 ml lapte
5 galbenusuri
1 fiola esenta vanilie
150 gr. zahar brun / alb
20 gr. gelatina
200 ml smantana lichida si 70 gr.zahar pudra vanilat sau frisca indulcita

1 cutie compot ananas rondele
1 cutie mango
3 kiwi
3 banane
1 portocala
1 mar
1/2 lamaie

Dimensiuni tava D = 28 cm.
 
Crema se face la bain marie.
Punem apa la fiert intr-un vas. Galbenusurile se mixeaza impreuna cu zaharul intr-un vas (cateva minute ) apoi se aduga laptele incalzit (nu fierbinte) si o fiola de vanilie si se mai mixeaza 1/2 minut. Punem vasul pe baia de aburi (sa aveti grija ca fundul vasului sa nu atinga apa) si amestecam timp de 12-14 minute.


Oprim focul si lasam se se raceasca putin.
Hidratam gelatina in 60 ml. apa rece pentru 10 minute, dupa care punem gelatina in crema , amestecam bine pane se dizolva, avem grija sa nu fie fierbinte crema .Lasam crema sa se raceasca int-un vas cu apa rece.
 Apoi mixam smantana lichida (aceasta trebuie sa fie foarte rece) mixam cateva minute apoi adaugam zaharul pudra vanilat, dupa care o incorporam in crema , amestecam bine cu o lingura si o punem in frigider pentru 1 ora si jumatate .

Stropim bananele si marul cu zeama de lamaie (fructele au fost curatate si taiate felii).
Tapetam la interior tava cu folie alimentara dupa care asezam fructele pe fundul tavii cat si pe lateralele acesteia.

 
Insiropam piscoturile in sucul de fructe,
Punem un strat de crema peste fructe apoi un strat fructe, un rand de piscoturi apoi iar un rand de crema si ultimul strat de piscoturi
 
.



Lasam tortul la frigider pentru 5 ore sau peste noapte.
Faza finala : se rastoarna tortul (upsidedown) - fructele sus.(foto 1)

Pofta buna !


marți, 12 mai 2015

Tort cu fructe



Baza (blatul) :
4 oua la temperatura camerei
4 linguri faina
2 linguri ulei
1//2 lingurita praf de copt
un praf de sare
4 linguri zahar

200 ml sirop compot ananas/mango

Crema :
550 ml lapte
5 galbenusuri
1 fiola esenta vanilie
150 gr. zahar brun / alb
20 gr. gelatina
200 ml smantana lichida si 50 gr.zahar pudra vanilat sau frisca indulcita

1 cutie compot ananas rondele
1 cutie mango
3 kiwi
3 banane
1 portocala
1 mar
1/2 lamaie

Dimensiuni tava D = 28 cm.
Blatul -  separam ouale , mixam galbenusurile cu 2 linguri de zahar si ulei pana isi schimba culoarea si isi tripleaza volumul. Cernem 2 linguri faina amestecata cu praful de copt peste galbenusuri (amestecam usor cu lingura)


Albusurile se mixeaza bine cu un praf de sare - dupa cateva minute se adauga zaharul ( cate o lingurita ) , amestecam 3 minute dupa fiecare lingurita.

Se incorporeaza usor galbenusurile in albus .Se cerne si restul de faina.
Tapetam tava cu hartie de copt. Se introduce aluatul in cuptorul preancalzit la 180 de grade pentru 25-30 de minute.
Blatul se lasa intreg ca baza pentru tort.
Crema se face la bain marie.
Punem apa la fiert intr-un vas. Galbenusurile se mixeaza impreuna cu zaharul intr-un vas (cateva minute ) apoi se aduga laptele incalzit (nu fierbinte)  si o fiola de vanilie si se mai mixeaza 1/2 minut. Punem vasul pe baia de aburi (sa aveti grija ca fundul vasului sa nu atinga apa) si amestecam timp de 12-14 minute.
Oprim focul si lasam se se raceasca putin.
Hidratam gelatina in 60 ml. apa rece pentru 10 minute, dupa care punem gelatina in crema , amestecam bine pane se dizolva, avem grija sa nu fie fierbinte crema .Lasam crema sa se raceasca int-un vas cu apa rece. Apoi mixam frisca ( sau smantana lichida cu zaharul vanilat) si o incorporam in crema , amestecam bine si  o punem in frigider pentru 1 ora si jumatate .

Stropim bananele si marul cu zeama de lamaie (fructele au fost curatate si taiate felii).
Tapetam la interior tava cu folie alimentara dupa care asezam fructele pe fundul tavii cat si pe lateralele acesteia.




Punem un strat de crema peste fructe , apoi un nou strat de fructe iar la sfarsit restul de crema si blatul (care a fost insiropat in prealabil ). 

Lasam tortul la frigider pentru 5 ore sau peste noapte.
Faza finala : se rastoarna tortul (upsidedown) - fructele sus.(foto 1)

Pofta buna !


vineri, 8 mai 2015

Fursecuri umplute cu smochine



Ingrediente :
260 gr. faina
100 gr.unt rece
1/2 lingurita sare
1 lingurita praf de copt
1- 2 linguri zahar pudra vanilat
1 ou si un galbenus
4-5 linguri de lapte
coaja de la 1 lamaie

Umplutura:
200 gr smochine deshidratate
50 gr stafide
70 gr.nuci tocate sau  fulgi de migdale
1 lingurita de scortisoara
coaja de la o portocala sau lamaie

1 albus de ou pentru uns fursecurile


Amestecam faina cu praful de copt , zaharul, sarea si adaugam in faina untul rece taiat cubulete. Amestecam pentru cateva minute cu varful degetelor pana se obtine un aluat sfaramicios. Batem oul si galbenusul impreuna cu laptele si turnam amestecul pete faina. Framantam aprox. 5 minute si dam coca la frigider aprox. 60 de minute.
Spalam smocinele si stafidele in apa calda (1 -2 minute) apoi le curatam coditele , le taiem marunt si le tocam ( blender sau tocator) pasta obtinuta o amestecam cu scortisoara, coaja de portocala, si nuca tocata. Impartim umplutura in 28-30 de parti (egale ).


Scoatem din coca din frigider   si o impartim in 28-30 parti .Modelam fursecurile imbracand fiecare bucatica de umplutura cu coca corespunzatoare . Dupa asta le ungem cu albus.



Tapetam tava cu hartie de copt si asezam fursecurile in ea .Tava se tine 20 min. in cuptorul preincalzit (la 190 de grade).

Pofta buna !

marți, 5 mai 2015

Prajitura cu piersici si lamaie



Ingrediente :
5 oua
200 gr.zahar
240 gr.faina
un praf de sare
1/2 pachet praf de copt
140 ml. smantana lichida (whipping cream)
70 gr.unt topit
coaja de la 2 lamaii

Galzura din piersici :
500 gr.piersici
3 linguri zahar

Glazura de lamaie :
120 gr.zahar pudra
sucul si coaja de la 1 lamaie

IncalzIm cuptorul la 180 de grade.

Se pun intr-un vas ouale, zaharul, untul topit, smantana lichida, coaja de lamaie, sarea si se mixeaza cateva minute.
Se cerne faina cu praful de copt si se adauga in compozitia de oua, mixati pana se obtine o compozitie fina.


Se pune hartie de copt unsa cu ulei in tava si se toarna aluatul, se niveleaza si se introduce in cuptorul preancalzit la 180 de grade timp de 50 de minute (in functie de cuptor - verificam daca este gata )


Glazura de piersici se prepara la circa 30 de min.dupa ce am dat blatul la cuptor .
Se blendeaza (paseaza) piersicile  - apoi adaugam  2 - 3 linguri apa /sirop din compot + 2-3 linguri zahar - se pun intr-o cratita la foc mic si se amesteca 15-20 de min. maximum.
Amestecul trebuie sa fie cald atunci cand il intindem pe blat.
Dupa ce se scoate din cuptor se lasa 10 min. se se racoreasca. Lasati cuptorul pornit.
Apoi intindem pe blat gemul cald si se lasa 5 min.
In acest timp facem glazura de lamaie. Amestecam zeama de la o lime/lamaie, coaja si zaharul pudra intr-o cratita si punem pe foc pana se dizolva zaharul si obtinem siropul.
Ungem suprafata prajiturii cu glazura de lamaie si o lasam 2 minute.
Punem pajitura in cuptor , oprim focul, si o mai lasam in cuptor pentru 3-4 minute.
Scoatem prajitura la temperatura camerei si o lasam sa se raceasca.
Dimensiuni tava  24 cm.
Pofta buna.