miercuri, 13 mai 2015

Tort diplomat cu fructe





Baza
300 gr.piscoturi
 
200 ml sirop compot ananas/mango

Crema :
550 ml lapte
5 galbenusuri
1 fiola esenta vanilie
150 gr. zahar brun / alb
20 gr. gelatina
200 ml smantana lichida si 70 gr.zahar pudra vanilat sau frisca indulcita

1 cutie compot ananas rondele
1 cutie mango
3 kiwi
3 banane
1 portocala
1 mar
1/2 lamaie

Dimensiuni tava D = 28 cm.
 
Crema se face la bain marie.
Punem apa la fiert intr-un vas. Galbenusurile se mixeaza impreuna cu zaharul intr-un vas (cateva minute ) apoi se aduga laptele incalzit (nu fierbinte) si o fiola de vanilie si se mai mixeaza 1/2 minut. Punem vasul pe baia de aburi (sa aveti grija ca fundul vasului sa nu atinga apa) si amestecam timp de 12-14 minute.


Oprim focul si lasam se se raceasca putin.
Hidratam gelatina in 60 ml. apa rece pentru 10 minute, dupa care punem gelatina in crema , amestecam bine pane se dizolva, avem grija sa nu fie fierbinte crema .Lasam crema sa se raceasca int-un vas cu apa rece.
 Apoi mixam smantana lichida (aceasta trebuie sa fie foarte rece) mixam cateva minute apoi adaugam zaharul pudra vanilat, dupa care o incorporam in crema , amestecam bine cu o lingura si o punem in frigider pentru 1 ora si jumatate .

Stropim bananele si marul cu zeama de lamaie (fructele au fost curatate si taiate felii).
Tapetam la interior tava cu folie alimentara dupa care asezam fructele pe fundul tavii cat si pe lateralele acesteia.

 
Insiropam piscoturile in sucul de fructe,
Punem un strat de crema peste fructe apoi un strat fructe, un rand de piscoturi apoi iar un rand de crema si ultimul strat de piscoturi
 
.



Lasam tortul la frigider pentru 5 ore sau peste noapte.
Faza finala : se rastoarna tortul (upsidedown) - fructele sus.(foto 1)

Pofta buna !


2 comentarii: